Wegetarianizm w Indiach

Wegetarianizm w Indiach

Istnieje wiele krajów, gdzie wegetarianizm jest bardziej rozpowszechniony na przykład
z powodów religijnych i nawyków żywieniowych, związanych z klimatem i warunkami historycznymi i tradycją. Wegetarianizm jest bardzo powszechny jest chociażby w takich państwach jak: Izrael, Tajwan, Brazylia oraz europejskie państwa takie jak: Włochy, Niemcy. Jednak państwem, w którym największy odsetek społeczeństwa stanowią wegetarianie są Indie. Żyje tam największa liczba wegetarian na świecie – szacuje się,
że około 38% procent Hindusów praktykuje tą dietę (w przybliżeniu jest to aż 519 milionów), wśród nich znaczna część to również weganie, którzy nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla porównania w Polsce wegetarianizm deklaruje niewielka część populacji, bo zaledwie 3,5% Polaków. Wegetarianizm w Indiach związany jest głównie z religią, mimo że istnieje wiele odłamów hinduizmu (jedni mogą jeść mięso,
a inni nie). Na przykład wyznawcy Hare Kryszna zawsze są wegetarianami. W Indiach mieszka również duża liczba muzułmanów, którzy z kolei nie jedzą wieprzowiny. Z tego też względu najpopularniejsze rodzaje mięsa to drób i baranina. Bez względu na wyznanie jednak należy stwierdzić, że Hindusi to miłośnicy wegetariańskiej diety. Dania
w indyjskich supermarketach posiadają specjalne oznaczenia dla produktów wegetariańskich i trudno byłoby znaleźć restaurację, która nie oferowałaby wielu wegetariańskich potraw. Nie ma się co dziwić, w końcu Indie to królestwo warzyw, które są podstawą tamtejszej kuchni. Tymi podstawowymi, spożywanymi w dużych ilościach są m.in. ziemniaki, soczewica, ciecierzyca, groszek oraz mało znana w innych państwach okra. Oczywiście należy również pamiętać o znanych na całym świecie przyprawach pochodzących z Indii właśnie. Przyprawy są tam niezwykle ważne. W Indiach używa się dużo imbiru, kardamonu, kminku, kozieradki, a także chilli. Powszechnie przyjęło się twierdzić, że kuchnia indyjska jest zawsze bardzo ostra, co jednak jest nieprawdą. Z reguły w indyjskiej restauracji serwuje się np. 30 różnych curry do wyboru i 10 z nich jest bardzo ostrych, 10 średnich i 10 zupełnie łagodnych. Tak więc kuchnia indyjska jest stosunkowo zrównoważona.

Wegetarianizm w Indiach jest bardzo powszechny

Dania kuchni indyjskiej

Wegetarianizm na świecie

Indie, raj dla wegetarian

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *